* * * * * * O tu-czytam
tu-czytam.blogspot.com to strona z recenzjami: portal literacki tworzony w pełni przez jedną osobę i wykorzystujący szablon bloga dla łatwego wprowadzania kolejnych tekstów.

Nie znajdzie się tu polecajek, konkursów, komciów ani podpiętych social mediów, za to codziennie od 2009 roku pojawiają się pełnowymiarowe (minimum 3000 znaków) omówienia książek.

Zapraszam do kontaktu promotorki książek i wydawnictwa.

Zabrania się kopiowania treści strony. Publikowanie fragmentów tekstów możliwe wyłącznie za zgodą autorki i obowiązkowo z podaniem źródła. Kontakt: iza.mikrut@gmail.com

poniedziałek, 2 sierpnia 2021

Cécile Jugla i Jack Guichard: Cukier

Harperkids, Warszawa 2021.

Eksperymenty z kuchni

Cécile Jugla i Jack Guichard chcą zainteresować najmłodszych rozmaitymi doświadczeniami i zgłębianiem wiedzy, która jest dostępna na wyciągnięcie ręki. Kolejny tomik, który przedstawia dziesięć eksperymentów, jakie dzieci mogą samodzielnie lub z niewielką pomocą rodziców przeprowadzić w warunkach domowych, dotyczy... cukru. I nawet jeśli coraz więcej jest głosów o tym, że cukier szkodzi i nie powinno się go podawać dzieciom, tutaj nie służy on do wyjadania, a do prostych obserwacji. Każda rozkładówka dotyczy innego doświadczenia i innego odkrycia, które będzie się z nim wiązać. Najpierw należy w ogóle poznać przedmiot badań, sprawdzić, gdzie się znajduje i czym się charakteryzuje. Dzieci dowiedzą się, że mogą samodzielnie przygotować kostki cukru (w foremkach do kostek lodu), obejrzą sobie kryształki cukru pod lupą albo sprawdzą, jak stworzyć cukier puder. Sprawdzą, co się stanie, kiedy przesiewa się cukier puder przez sitko, użyją cukru jako kleju (jako lukru, na którym trzymać się będą ozdoby na ciastkach), sprawią, żeby cukier magicznie zniknął, albo stworzą sobie cukrowego lizaka (to doświadczenie prawdopodobnie najbardziej maluchy zaintryguje, ale jego efekt niekoniecznie będzie satysfakcjonujący: część dzieci zniechęci się do produktu końcowego, bo trudno się go będzie lizać. Im dalej, tym trudniej: wprowadzą autorzy pojęcia kapilarności i osmozy, pokażą, na czym polega prawo Archimedesa, a zwieńczeniem działań z cukrem będzie przygotowanie karmelowych cukierków - z pomocą rodziców.

Ta książka jest picture bookiem, nie ma w niej zbyt dużo tekstu ani wyjaśnień. Jeśli pojawiają się pojęcia - to raczej na zasadzie dodatku do wydarzeń, podsumowania, a nie hasła, które należy zapamiętać. Jeśli zatem ambitne maluchy zechcą poznać nowy termin, nie będzie z tym problemu. Mogą jednak zupełnie go pominąć - i też nic się nie stanie. Autorzy zachęcają do poznawania zjawisk fizycznych - uczą też ciekawości świata. Zwracają się przede wszystkim do dzieci, które chcą się czegoś dowiedzieć, które lubią nowe zabawy i nie chcą się nudzić. "Cukier" to tomik niewielki, ale przygotowany z wyczuciem, tak, żeby przyciągnąć najmłodszych i przekonać do wysiłku poznawczego. Sporo tu ilustracji, dużo humoru, który przejawia się między innymi w dymkach komiksowych - chodzi o to, żeby zapewnić dzieciom rozrywkę. Nauka ma się tu odbywać przy okazji - i nie pochłaniać całej uwagi odbiorców. Dorosłym wydawać się może, że książka przedstawia zjawiska znane i wręcz banalne, takie, którym nie warto poświęcać uwagi ani czasu - jednak kilkulatki znajdą wiele wartościowych informacji. Autorzy kierują się do maluchów i nie mogą w związku z tym przeładowywać tomiku treściami, próbują znaleźć złoty środek między percepcją maluchów a chęcią przedstawienia części naukowych wiadomości. Udaje im się to - seria zaczyna się obiecująco rozwijać i może przyciągnąć dzieci do świata nauki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz