Marginesy, Warszawa 2023.
Przepisy roślinne
Magdalena Gembacka to kolejna autorka, która dała się poznać odbiorcom jako blogerka tematyczna - i przechodzi (nie pierwszy raz) na teren książek tradycyjnych. "Roślinna uczta smaków" to publikacja dla wszystkich zainteresowanych przygotowywaniem potraw wegańskich. Gembacka unika tutaj dań o dużym stopniu skomplikowania. Dość długo zajmuje się podawaniem podstaw - przygotowuje przepisy na buliony, sosy i dipy, dodatki, przystawki i przekąski. Podsuwa też informacje o tym, jak przyrządzać podstawy przydające się w późniejszych przepisach. Ucieka jednak od komplikowania gotowania: zależy jej na tym, żeby przyciągać odbiorców prostotą i porządkiem w kuchni. Nie udziwnia i nie szuka na siłę zamienników z przepisów wegańskich: raczej próbuje pokazać bogactwo takich wyborów (chociaż czasem też przestrzega, na przykład kiedy zastępuje się łososia marchewką - należy pamiętać o tym, że w ten sposób nie zapewni się konkretnych składników odżywczych). Sedno tkwi w doprawianiu i odpowiednim wyborze połączeń smakowych - autorka wie, że jedzenie tylko roślinnych produktów nie może się nikomu znudzić, stąd już tylko krok do odnalezienia siebie w takiej pasji. "Roślinna uczta smaków" zachęca do sprawdzania, jakie smaki można wyczarować z wciąż tych samych składników. To również zestaw doskonałych podpowiedzi wiążących się z decyzjami, co zrobić na obiad albo na przyjęcie. Magdalena Gembacka inspiruje.
Same przepisy zostały ograniczone do minimum, czasami wystarczy wskazówka, aby zmiksować i zmieszać wszystkie składniki - liczy się przecież pomysł na połączenia smakowe, na to, jak wydobyć maksymalnie dużo z używanych na co dzień warzyw. Przyzwyczaja też autorka do eksperymentów i nowych poszukiwań, przekonuje, że warto porzucić utarte przyzwyczajenia. Niektóre podpowiedzi są na tyle kuszące, że chce się od razu je przetestować - "Roślinna uczta smaków" to zatem również reklama kuchni wegańskiej i zdrowego odżywiania się. A przecież autorka nie zamierza pilnować czytelników i zabraniać im kulinarnych przyjemności: przechodzi w końcu do dań obiadowych (znowu zup jest więcej niż drugich dań), a stąd do deserów - i w deserach pozwala na odstępstwa od diet i na używanie cukru.
Pod względem konstrukcji nie jest to książka zaskakująca: "Roślinna uczta smaków" to lektura użytkowa przygotowana według charakterystycznego schematu. Autorka tylko czasami na krótko zabiera głos - wie, że po książkę sięgać będą odbiorcy dla przepisów, koncentruje się zatem na podawaniu list składników i przygotowania rozpisanego na poszczególne etapy. Nie chce, żeby odbiorcy mieli jakiekolwiek problemy z gotowaniem - dba zatem o przejrzystość i dzieli się wypracowanymi radami. "Roślinna uczta smaków" to książka dla wszystkich, bez względu na to, czy jedzą mięso czy nie: czasami można zrezygnować z białka pochodzenia zwierzęcego, choćby po to, żeby sprawdzić, co kuchnia wegańska ma do zaoferowania. Nawet najwięksi sceptycy będą mogli się przekonać, że warto takie przepisy wprowadzić do swojego menu.
Recenzje, wywiady, omówienia krytyczne, komentarze.
Codziennie aktualizowana strona Izabeli Mikrut
tu-czytam.blogspot.com to strona z recenzjami: portal literacki tworzony w pełni przez jedną osobę i wykorzystujący szablon bloga dla łatwego wprowadzania kolejnych tekstów.
Nie znajdzie się tu polecajek, konkursów, komciów ani podpiętych social mediów, za to codziennie od 2009 roku pojawiają się pełnowymiarowe (minimum 3000 znaków) omówienia książek.
Zapraszam do kontaktu promotorki książek i wydawnictwa.
Zabrania się kopiowania treści strony. Publikowanie fragmentów tekstów możliwe wyłącznie za zgodą autorki i obowiązkowo z podaniem źródła. Kontakt: iza.mikrut@gmail.com
Nie znajdzie się tu polecajek, konkursów, komciów ani podpiętych social mediów, za to codziennie od 2009 roku pojawiają się pełnowymiarowe (minimum 3000 znaków) omówienia książek.
Zapraszam do kontaktu promotorki książek i wydawnictwa.
Zabrania się kopiowania treści strony. Publikowanie fragmentów tekstów możliwe wyłącznie za zgodą autorki i obowiązkowo z podaniem źródła. Kontakt: iza.mikrut@gmail.com
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz