* * * * * * O tu-czytam
tu-czytam.blogspot.com to strona z recenzjami: portal literacki tworzony w pełni przez jedną osobę i wykorzystujący szablon bloga dla łatwego wprowadzania kolejnych tekstów.

Nie znajdzie się tu polecajek, konkursów, komciów ani podpiętych social mediów, za to codziennie od 2009 roku pojawiają się pełnowymiarowe (minimum 3000 znaków) omówienia książek.

Zapraszam do kontaktu promotorki książek i wydawnictwa.

Zabrania się kopiowania treści strony. Publikowanie fragmentów tekstów możliwe wyłącznie za zgodą autorki i obowiązkowo z podaniem źródła. Kontakt: iza.mikrut@gmail.com

czwartek, 27 lipca 2023

Jessie Inchauspé: Glukozowa rewolucja

Marginesy, Warszawa 2023.

Zmiany w jedzeniu

Jessie Inchauspé jest autorką, która lubi zajmować się popularyzowaniem wiedzy - i do tego się przyznaje. Rzeczywiście "Glukozowa rewolucja" przez długi czas opiera się właśnie na szerzeniu wiadomości o glukozie i o tym, jak funkcjonują składniki odżywcze, do czego są potrzebne organizmowi. Opowiada też autorka o tym, jakich mikroelementów trzeba sobie w diecie dostarczać, a jakie organizm jest w stanie sam wytworzyć. Opowiada o tym prostym językiem i posługując się czytelnymi metaforami, stara się przy tym często odbiorców rozśmieszać, bo dzięki komizmowi są oni w stanie zapamiętać i przyswoić więcej informacji. A to będzie warunek niezbędny do wprowadzania w życie zmian. Co ciekawe, Jessie Inchauspé daleka jest od restrykcyjnego przestrzegania diet. Uważa, że liczenie kalorii nie ma większego sensu, że ludzie nie muszą kurczowo trzymać się konkretnych potraw i rezygnować z tego, co lubią. Wystarczy drobna modyfikacja w codziennych przyzwyczajeniach, żeby móc jeść i cieszyć się lepszą przemianą materii - nie przybierać na wadze i nie katować się odrzucaniem ulubionych dań. Autorka uważa, że raz na jakiś czas można sobie pofolgować, że można jeść to, na co ma się ochotę i że nie ma sensu kojarzenie jedzenia z problemami i zakazami. Wszystko bazuje na zrozumieniu, co sprawia, że tyjemy i jak ten proces przyhamować. I rzeczywiście proponuje konkretne podejście, zamienione nawet w program działania, żeby bardziej przekonać do siebie wszystkich tych czytelników, którzy potrzebują usystematyzowanego zestawu podpowiedzi, harmonogramu czy planu. Według tej autorki jedzenie wszystkiego jest możliwe pod jednym warunkiem: trzeba zachować odpowiednią kolejność, żeby wypłaszczać krzywe cukrowe. I właśnie na wypłaszczaniu krzywych cukrowych opiera cały swój pomysł. Posługuje się wykresami tworzonymi na podstawie własnych eksperymentów, żeby unaocznić czytelnikom, że to, o czym pisze, ma sens i zostało potwierdzone. Im mniejsze skoki cukru, tym lepiej dla zdrowia - co autorka dokładnie wytłumaczyła w pierwszej części książki. A im lepiej dla zdrowia, tym mniej problemów w codziennym życiu. Przytacza Jessie Inchauspé kolejne przykłady ludzi, którzy nie mogli pokonać zmęczenia albo złymi humorami psuli nastrój otoczenia, udowadnia, że takie kłopoty także mają swoje źródło w niewłaściwej diecie i pokazuje, jak proste zmiany - niewymagające wielkich i radykalnych kroków - pomagają w poprawie jakości życia. Jeśli zatem kogoś nie przekonała wywodami popularyzatorskimi w pierwszej części tomu, z pewnością trafi do takich odbiorców w drugiej części, kiedy już przywołuje między innymi ekstremalne przypadki wyleczone za pomocą podejścia z wypłaszczaniem krzywych cukrowych.

Oczywiście musi się tu pojawić element perswazji - chociaż zupełnie niepotrzebnie, bo przecież autorka jest w stanie przekonać czytelników do swoich racji. Jednak ponieważ kieruje się do masowej publiczności, a ta wymaga dosłownych poleceń, pojawiają się tutaj komentarze osób, które na programie skorzystały i które własną egzystencją potwierdzają skuteczność. Jednak po lekturę sięgnąć mogą nie tylko osoby, które chcą schudnąć lub poprawić swoją kondycję bez wielkich wyrzeczeń i eksperymentów dietetycznych, ale także ci odbiorcy, którzy są zwyczajnie zainteresowani motywem roli cukru w życiu człowieka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz