Galaktyka, Łódź 2014.
Przepisy roślinne
Córka autora „Nowoczesnych zasad odżywiania” także postanowiła szerzyć wiedzę o dobroczynnym wpływie kuchni wegańskiej na zdrowie. Leanne Campbell nie zamierza jednak zajmować się przekonywaniem czytelników do swoich racji, a zadziałać przez ukazanie możliwości. Jej tom „Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce” to oficjalny dodatek do „Nowoczesnych zasad odżywiania”, a przede wszystkim zbiór przepisów na smaczne potrawy. Campbell podsuwa czytelnikom gotowe pomysły na potrawy. Mało tego – wyjaśnia, jak je ze sobą łączyć i przyrządzać najzdrowsze i pełnowartościowe posiłki. Zachęca do tego, by przynajmniej spróbować kulinarnej odmiany – w nadziei, że dla części odbiorców będzie to początek zupełnie nowej drogi. „Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce” są zatem dobrą podpowiedzią dla odbiorców – zachęcają do kulinarnych eksperymentów, co jednak nie zawsze będzie łatwe.
Leanne Campbbel rezygnuje z zawiłych tłumaczeń. Do czytelników kieruje tylko bardzo krótki wstęp. Na początku przedstawia własną drogę do specyficznej diety (czynnik autobiograficzny służy przecież reklamie trybu życia), potem jako matka rozwiewa wątpliwości tych wszystkich, którzy zastanawiają się nad sensem wprowadzania takiej diety dzieciom. Ta część wstępu przybiera formę zestawu pytań i odpowiedzi – Campbell chwali się dwoma dorosłymi synami, a ich przykład ma dowodzić przydatności diety roślinnej – a także zastępować wszelkie naukowe argumenty. Dla autorki to szansa na zaprezentowanie z jak najlepszej strony zasad, które promuje swoją książką.
Rezygnacja z mięsa i tłuszczu to jedno. Campbell proponuje również znaczne ograniczenie soli i cukru, tłumaczy, czym zastępować mleko i jajka. Odbiorcom zdecydowanym na zmianę diety zapewnia pomoc w modyfikowaniu znanych przepisów – oprócz tego, że sama jeszcze przywołuje 120 dodatkowych przepisów. Temat jak (i dlaczego) przejść na dietę roślinną to trzecia część wstępu. Tu autorka koncentruje się między innymi na sposobach przygotowywania i przechowywania żywności tak, by nie tracić składników odżywczych.
Zasadniczą częścią tomu są przepisy pogrupowane ze względu na rodzaje posiłków – autorka proponuje różne rodzaje chlebów, pomysły na dania śniadaniowe, zestawy przekąsek, sałatek i przystawek, przepisy na gulasze i zupy, na dania obiadowe oraz… kanapki. Nie zabraknie tu i deserów. Każdy dział zawiera kilkanaście przepisów – w ten sposób Campbell zamierza udowodnić odbiorcom, że dieta roślinna nie może się szybko znudzić.
Ale nie wszystkie potrawy da się łatwo przyrządzić – część wymaga wysiłku podczas zakupów (składniki mają być na przykład dostępne w sklepach orientalnych lub na stoiskach orientalnych w supermarketach – wprawdzie dzięki przypisom odbiorcy dowiedzą się, gdzie szukać składników, ale nie oznacza to, że łatwo je znajdą). Bardzo często autorka do standardowych przepisów dodaje wskazówki – jak urozmaicić danie lub z czym je połączyć. Tu też pozwala sobie na osobiste uwagi, chcąc przekonać do tego rodzaju diety.
Fotografie potraw znajdują się na kolorowej wkładce. Być może pojedynczo nie robiłyby odpowiedniego wrażenia na odbiorcach (podniosłyby też koszt druku) - a może również zdjęcia mają w przypadku stematyzowanej diety mniejsze znaczenie. „Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce” mają służyć przede wszystkim jako zbiór kulinarnych wskazówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz