Świat Książki, Warszawa 2014.
Smaki kasz
Aleksandra Chomicz i Alina Stradecka jakby na przekór trendom panującym w literaturze poradnikowej proponują odbiorcom coś w rodzaju tematycznej książki kucharskiej. „Kasze. Polska specjalność” to zestaw przepisów na potrawy tradycyjne lub zapożyczane z kuchni świata – ma przekonać odbiorców do częstszego sięgania o różne rodzaje kasz, a także udowodnić, że te specjały nie muszą się wiązać z monotonnym i nudnym smakiem. Bardzo krótki wstęp jest w zasadzie jedyną zachętą do przełamania kulinarnych zwyczajów – autorki nie chcą się posługiwać tak popularnymi i sprawdzonymi chwytami jak „promocyjne” hasła, oryginalne nazwy potraw czy dodatkowe uwagi na marginesach, uświadamiające czytelnikom wartość posiłku, jego jakość czy zastosowanie przy wyjątkowych okazjach. Tomik ma być po prostu zbiorem przydatnych przepisów.
Książka podzielona jest wzorem tradycyjnych książek kucharskich na pięć części. Są tutaj zupy, dodatki do zup, przekąski, dania gorące oraz desery i ciasta – co zapewne pomocne będzie także przy uświadamianiu odbiorcom zakresu kuchennych zastosowań kasz. Za każdym razem autorki odwołują się do tradycyjnych potraw, by z czasem przechodzić do większej egzotyki lub smakowych poszukiwań. Rzadko zdarza się odrzucenie kaszy jako składnika (tak jest w zupie z płatkami owsianymi). Znajdą tu dla siebie coś miłośnicy tradycji (pojawia się kilkanaście wariantów krupniku) i kaszki kuskus. Kasza trafi nie tylko do zup, pierogów, klusek i zapiekanek, ale nawet do sałatek. Raz będzie podstawowym składnikiem, raz tylko dodatkiem. W wielu przepisach autorki dość ściśle podpowiadają, w jaki sposób kasze gotować. Sięgają po przepisy na potrawy dla dzieci – niejadków – i na błyskawiczne dania dla tych, którzy zmęczeni po ciężkim dniu zastali w domu pustą lodówkę. Wiele przepisów też wzbogacają przydatnymi radami – wariacjami na temat potraw, możliwościami z kuchni świata czy zmianami smaku. Układ graficzny samych przepisów jest przejrzysty – składniki wyróżnione zostały na marginesach, a sposób przyrządzania potrawy ujęty w zwięzłych choć dokładnych punktach stanowi też dobrą zachętę dla początkujących.
Chomicz i Stradecka nie zdecydowały się naśladować kulinarnych poradników w stylu pop, a w związku z tym nie zarzucają odbiorców nadmiarem zdjęć. Fotografie potraw nie pojawiają się regularnie, dzięki czemu na mniejszej liczbie stron zmieści się więcej przepisów. A autorki potrafią zachęcić do poszukiwania nowych smaków. Tradycyjne receptury i potrawy znane od wielu pokoleń przeplatają z przepisami z kuchni świata – tym samym nieco przeciwstawiając się podtytułowi tomu. Kasze w tym ujęciu mają być nie tylko rozwiązaniem dla osób, które szukają dań smacznych i pożywnych, ale też okazją do popisania się czasem bardzo wykwintnymi potrawami.
„Kasze. Polska specjalność” to tom dla tych, którzy są przekonani co do odżywczych, leczniczych oraz smakowitych walorów kasz – tacy odbiorcy nie będą się zastanawiać nad sensem wypróbowywania kolejnych podpowiedzi. Tom jest też sposobem na urozmaicenie kulinarnych przyzwyczajeń. Sięgnąć po niego mogą czytelnicy pragnący odtworzyć smaki z domu rodzinnego, ale i ci, którzy w podróżach po świecie zetknęli się z ciekawymi przysmakami z dodatkiem kaszy i potrzebują wskazówek, by odnaleźć zestaw składników do konkretnego dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz