sobota, 15 grudnia 2012

Anneka Manning: Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce

Świat Książki, Warszawa 2012.

Z piekarnika

Z tego poradnika ucieszy się każdy, kto lubi eksperymentować w kuchni – a i każdy, kto chce urozmaicić codzienne posiłki. Album „Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce” gromadzi bowiem wiele podpowiedzi na wykonanie słodkich i słonych przekąsek oraz pieczywa z różnych stron świata. W odróżnieniu od zwykłych książek z przepisami, tu wcale nie królują słodkości – tortów i ciast jest jak na lekarstwo. Za to pojawiają się zasady wykonania chlebów i bułek, różnych rodzajów ciasteczek, a także potraw, które mogą stać się głównym posiłkiem.

Anneka Manning zaczyna od podstaw, by poszerzyć krąg odbiorców. Tłumaczy nawet najbardziej oczywiste rzeczy, aby mieć pewność, że wszystkie wypieki się udadzą. Wyjaśnia rolę poszczególnych składników oraz przytacza całą listę urządzeń, które przydadzą się w kuchni. Trochę to przypomina zestawianie niezbędnych artykułów początkujących plastyków w samouczkach poświęconych rysowaniu , ale z pewnością uspokoi tych wszystkich, którzy zamierzają na poważnie rozpocząć przygodę z pieczeniem. Wykaz uzupełniony jest o listę fachowych terminów (przeważnie dotyczących pracy nad ciastem). Dalej pojawiają się techniki przygotowania różnych rodzajów ciasta, a kolejne kroki wykonania zostały sfotografowane i dokładnie opisane. Manning zwraca też uwagę na metody ułatwiania sobie zadania, podsuwa fachowe rady i rzeczowe komentarze. Poradnik już w tej części staje się bardzo szczegółowy – między innymi przytacza różne rodzaje ciasta francuskiego.

Początek właściwej partii „Wypieków” rozpoczyna się od pieczywa – oprócz „zwykłych” chlebów i bułek jest tu przepis na chleb z fetą i oliwkami, focaccię, chlebki pita i naan, pizze, bajgle i paluszki chlebowe. Przy większości przepisów Manning krótko wyjaśnia pochodzenie wypieku i jego przeznaczenie lub właściwości. Do działu o chlebach i bułkach z dodatkami trafiają czasem ciasta. Kolejny dział to „szybkie wypieki” – idealne, gdy nie ma się czasu na długie eksperymentowanie. Tu znalazło się miejsce m.in. na „chleb z patelni” – egzotykę w wypeikach. Wśród ciast i ciastek z nadzieniem znaleźć można pierwsze słone przekąski, świetne na imprezy kiełbaski w cieście, paszteciki czy pierożki – ale i rurki z miodem. Ciasta uzupełnia rozdział z tartami – wśród nich widnieje między innymi tarta z cebulą i tartaletki z krewetkami i awokado. Co pewien czas pojawiają się też strony ze zgromadzonymi fachowymi radami. Dodatkowo niemal przy każdym wypieku widnieją wskazówki dotyczące ewentualnych modyfikacji przepisu, zasad przechowywania czy wykorzystania wypieku. Wszystkie elementy wykonania są ilustrowane zdjęciami, dodatkowo każda potrawa zyskuje wielkoformatowe artystyczne ujęcie.

To znakomity poradnik dla smakoszy, którym znudziły się wypiekane słodkości i chcieliby wzbogacić kuchnię o nowe smaki. Anneka Manning udowadnia, że pieczenie nie jest trudne – nawet jeśli chodzi o pieczenie chleba czy przygotowanie bułek. Poza tym funduje swoim odbiorcom inspirującą podróż po kuchniach świata, zachęca do łączenia kultur i wypróbowywania patentów, które sprawdziły się w innych krajach.

Poza tym, że „Wypieki” są skarbnicą porad na tematy związane z pieczywem i ciastami z dodatkami, stanowią też miły dla oka album, pełen zdjęć zaostrzających apetyt, a i skłaniających do podjęcia wysiłku w kuchni. Zaatakowani smakami odbiorcy właściwie nie będą mieć wyboru i zaczną piec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz