środa, 24 maja 2023

Michael H. Greger, Gene Stone, Robin Robertson: Jak nie umrzeć przedwcześnie. Przepisy

Czarna Owca, Warszawa 2023.

Leczenie dietą

Dr Michael H. Greger we współpracy z Genem Stonem i Robin Robertson stworzyli tę potężną publikację, która jest jednocześnie poradnikiem i książką kucharską dla tych, którzy nie chcą jeść mięsa, a potrzebują inspiracji do urozmaicenia codziennych posiłków. Najlepszą częścią tomu "Jak nie umrzeć przedwcześnie. Przepisy" jest zestaw potraw - i sposobów ich przygotowywania - żeby przekonać odbiorców do odkrywania nowych smaków. Autorzy przywołują drobne wskazówki dotyczące gotowania i wyboru składników, ale nie zajmują się tym zbyt długo. Panuje tu przekonanie, że smaki zadziałają same w sobie, dla ludzi, którzy poszukują ciekawych przepisów z kuchni roślinnej będą idealne. Problem pojawia się wtedy, kiedy trzeba dotrzeć do mniej znanych składników - sporo tu elementów z kuchni orientalnej i nawet jeśli przepisy cechują się prostotą, zniechęcić może część odbiorców fakt, że specjałów trzeba będzie szukać w konkretnych sklepach albo zdobywać przez internet. Owszem, może to być (dla polskich odbiorców) powiew egzotyki i zachęta do eksperymentowania w kuchni, ale częściej - powód do odrzucania przepisu, nawet jeśli brzmi zachęcająco. Zabrakło możliwości modyfikowania przepisu, poszukiwania własnych wskazówek na bazie podanego dania: raczej trudno będzie wymyślić zamiennik dla nieznanej przyprawy albo warzywa. Warto zaznaczyć, że poziom trudności wskazywany przez autorów przy kolejnych przepisach jest dość niski: bardzo dużo tu potraw, które da się stworzyć błyskawicznie i bez konieczności zbyt skomplikowanej obróbki składników, co może zachęcać ludzi, którzy nie chcą zbyt dużo czasu spędzać przy garnkach. Twórcy tego tomu wskazują, które zasady Codziennego Tuzina - czyli które elementy pożądanych w diecie składników pojawiają się w danym przepisie, można zatem dobierać sobie dania pod względem uzupełniania niezbędnych części - to ułatwi komponowanie jadłospisu, a ponieważ propozycji potraw jest tu sporo, książka szybko się odbiorcom nie znudzi.

Co ciekawe, autorzy, żeby przekonać do prowadzenia zdrowego trybu życia i do przejścia na dietę roślinną, stawiają na wykaz chorób - najczęstszych przyczyn śmierci - które można pokonać dzięki dobrze dobranej diecie. Przypominają o tym, że niektórym ludziom decyzje o zmianach nawyków żywieniowych pozwoliły wyjść z największych kryzysów chorobowych i radykalnie przedłużyły życie, poprawiając też jego jakość. Dieta ma być remedium na wszystkie dolegliwości, co więcej - ma też pomóc, jeśli lekarze nie widzą innego rozwiązania poza przepisywaniem kolejnych leków. Odrzucenie konwencjonalnej medycyny i przełączenie się wyłącznie na odzyskiwanie zdrowia za pomocą diety jest tu akcentowane jako uzasadnienie do podjęcia lektury, nie - faktyczne przekonywanie odbiorców do podjęcia tak radykalnych działań. "Jak nie umrzeć przedwcześnie. Przepisy" to książka, która pozwala na wprowadzanie stopniowych zmian, wyrabianie sobie odpowiednich nawyków żywieniowych, ograniczanie szkodliwych składników i modyfikowanie jadłospisu. To też okazja do sięgania po mniej znane składniki - i ciekawa lekcja smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz