Kropka, Warszawa 2023.
Za oknem
Jest to książka, która ma zachęcić dzieci do ekologicznych postaw i zaprosić je do zabawy w wysiewanie warzyw i przygotowywanie z nich zdrowych i smacznych potraw. Rodzice, którzy będą swoim pociechom czytać, mogą zainspirować się przepisami na różne dania, maluchy mogą spróbować samodzielnie wyhodować jakieś warzywa. "Przepisy z balkonu i ogródka"to bowiem poradnik dla każdego - stworzony jako ładny picture book. Felicita Sala decyduje się na przybliżanie dzieciom zasad zdrowego żywienia, ale bez napięć i konieczności pouczania - chodzi tu przede wszystkim o dobrą zabawę i rozbudzanie ciekawości w zakresie próbowania nowych smaków. Dzieci mogą przekonać się, że warzywa to coś smacznego i w dodatku - dostępnego na wyciągnięcie ręki. Zjedzenie buraka, którego przedtem samodzielnie się wykopało z grządki, a później przerobiło na pastę - to obietnica niekończącej się właściwie zabawy. A ponieważ najmłodsi często grymaszą przy jedzeniu, być może książka ta zachęci ich do sprawdzania, czego warto spróbować.
Rzecz dzieje się w Ogródkowie - przez cały rok trwa tu praca przy pieleniu, sadzeniu, kopaniu i zbieraniu wysianych plonów. Ascetyczna akcja - pojedyncze akapity - sprowadza się do przedstawiania wybranych działań w kolejnych miesiącach. Bohaterowie z ilustracji zyskują swoje imiona i pojawiają się też informacje na temat ich upodobań kulinarnych albo - wybranych warzyw. Strona obok tej z prezentacją bohatera zawiera przepis. W formie obrazkowej przedstawione zostały składniki (żeby uniknąć wątpliwości i pomyłek podpisy pod ilustracjami zawierają dokładne ilości składników), a następnie pojawia się przepis. Przepis dość prosty, taki, żeby poradzili sobie z tym odbiorcy średnio radzący sobie w kuchni - niekoniecznie dzieci, ze względu na stopień skomplikowania części potraw. Jest tu między innymi tarta ze szparagami, placek wiśniowy, tzatziki, placki z gruszkami i ricottą czy pasta fasolowo-cytrynowa - łatwo się domyślić, że po większość tego typu potraw dzieci by nie sięgnęły. Jednak samodzielne przygotowanie (albo pomoc przy działaniach w kuchni) i motyw bohaterów, którzy wybranymi składnikami akurat się zajmują to już czynnik zachęcający do próbowania - dorośli mogą zatem zaoferować swoim pociechom potrawę z książki i tym samym przenieść bajkowy świat do realnego. Dla maluchów może mieć to spore znaczenie podczas posiłków - a Felicita Sala odsuwa od najmłodszych pokusy fast foodów, stara się przyzwyczaić (i przekonać) do jedzenia potraw zdrowych i wegetariańskich. "Przepisy z balkonu i ogródka" to publikacja nietypowa - nie ma tu zwyczajnej opowieści i lektury, w jaką dzieci mogłyby się zaangażować, nie ma też podporządkowywania się najmłodszym. Autorka doskonale wie, jaki efekt chce osiągnąć. Wychodzi poza schematy, rezygnuje z rozwiązań, które w literaturze czwartej - tej kulinarnej - najczęściej się pojawiają. Ma swoje pomysły i konsekwentnie je realizuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz